PEARLS

Kan de placenta mogelijk vaatproblemen bij de moeder weerspiegelen of voorspellen en daarmee behandeling ervan vroegtijdig mogelijk maken? We onderzoeken het.

Naast het mogelijk maken van de ontwikkeling van nieuw leven, is het vrouwelijke lichaam in staat een geheel nieuw orgaan aan te leggen tijdens de zwangerschap: de placenta. Ook wel bekend als de moederkoek. De placenta voorziet de baby van voedingsstoffen en zuurstof om te kunnen groeien. Complicaties tijdens de zwangerschap hangen vaak samen met problemen in de placenta. Daarnaast wordt verwacht dat, los van zwangerschapscomplicaties, de placenta ná de bevalling veel waardevolle informatie kan geven over de status van de vaten van de moeder. Hierdoor kan de placenta mogelijk vaatproblemen bij de moeder weerspiegelen of voorspellen en daarmee behandeling ervan vroegtijdig mogelijk maken. Dit is echter wetenschappelijk nog niet bewezen. Middels de PEARLS studie onderzoeken wij deze toepassing door de placenta na de bevalling te bewaren en te onderzoeken, in plaats van weg te gooien zoals nu meestal gebeurd. Door middel van een uitgebreid onderzoek van het hart en de vaten één jaar na de bevalling bekijken we mogelijke verbanden tussen de placenta en het hart- en vaatstelsel.

“Het inzetten van de placenta als spiegel en voorspeller voor het risico op hart- en vaatziekten nu en later in het leven kan een waardevol middel zijn voor preventie.”

Voor dit onderzoek zijn we nog op zoek naar zwangere vrouwen die eventueel hun placenta willen doneren en tegelijkertijd deel willen nemen aan het onderzoek na de bevalling. Bij interesse in deelname mag u vrijblijvend contact opnemen via pearls.verloskunde@mumc.nl