Eva Trial

Zorgt eerdere en persoonlijke behandeling van milde zwangerschapshypertensie voor een verminderde ontwikkeling naar ernstige bloeddrukproblemen en/of zwangerschapsvergiftiging?

Bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap (zwangerschapshypertensie) komen bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen voor. In een aantal gevallen ontwikkelt dit zich verder tot zwangerschapsvergiftiging, met alle gevolgen van dien. Momenteel is er in Nederland nog geen eenduidige richtlijn die beschrijft vanaf welke bloeddruk en met welke medicatie zwangerschapshypertensie behandeld moet worden. Middels de EVA trial onderzoeken we of eerdere en persoonlijke behandeling van milde zwangerschapshypertensie zorgt voor een verminderde ontwikkeling naar ernstige bloeddrukproblemen en/of zwangerschapsvergiftiging. De EVA-trial is een gerandomiseerde studie. Dat wil zeggen dat op basis van loting de helft van de zwangere vrouwen met milde zwangerschapshypertensie wél bloeddrukverlagers krijgt en de andere helft niet. In de wetenschap is dit de beste manier om het effect van medicatie te onderzoeken.

“Tijdige en persoonlijke zorg is volgens ons de beste manier om zwangerschapscomplicaties waar mogelijk te voorkomen. Middels de EVA-trial proberen we deze visie wetenschappelijk te bewijzen.”

Deelname aan dit onderzoek wordt geïnitieerd door zorgverleners in het Maastricht UMC+. Het is dus helaas niet mogelijk om u zelf aan te melden voor het onderzoek.