Science ‘n Arts

17-10-2021

Unieke samenwerking met Kiki van Eijk en Dutch Design Week om kennis over zwangerschapscomplicaties te verspreiden.

Kiki van Eijk is één van de meest talentvolle namen van het hedendaagse Dutch Design. Ze verbindt design, maatschappelijke verantwoordelijkheid en medische wetenschap.

De Eindhovense ontwerpster/kunstenares kreeg acht jaar geleden persoonlijk te maken met deze zwangerschapscomplicatie, met een lange nasleep tot gevolg. Ze raakte geïnspireerd door het optreden van onderzoekster Chahinda Ghossein-Doha die in de TV uitzending van Eva Jinek op gevoelige wijze haar persoonlijke ervaringsverhaal en onderzoek toelichtte.

Kiki bood aan zich vrijwillig te gaan inzetten voor de Stichting Queen of Hearts en tijdens Dutch Design Week een campagne te lanceren.

Kiki ontwikkelde voor de Dutch Design Week een interactieve, museale presentatie die de gevoeligheid van dit onderwerp op poëtische wijze toont. Ze geeft de 3 stadia van de impact van een zwangerschap met complicaties weer in 3 ruimtes, waarbij een placenta van een dan net bevallen vrouw centraal wordt gesteld. In de centrale ruimte wordt een placenta op sterk water stijlvol aangelicht. De placenta is een heel bijzonder invasief orgaan dat de baby voedt en laat groeien, maar tegelijkertijd ook voor veel complicaties kan zorgen. Onderzoekster Chahinda Ghossein-Doha en haar team is dan ook met een baanbrekend onderzoek bezig waarbij de placenta de kans op hart een vaatziekten van de net bevallen vrouw op latere leeftijd kan voorspellen.

Vanuit haar vakgebied, kunst en design, ontwierp Kiki ook een informatieposter en een zeefdruk in een exclusieve oplage van 200 stuks, gesigneerd door Kiki.

Kiki van Eijk, Fragile