Queen of Hearts is de naam van een groot wetenschappelijk onderzoek naar de aanwezigheid van (de risicofactoren van) hart- en vaatziekten bij vrouwen die in het verleden een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, in vergelijking met vrouwen die gezond zwanger zijn geweest. Voor dit onderzoek hebben we als onderzoeksteam een grote subsidie van de Nederlandse Hartstichting ontvangen. We werken samen met de universitaire ziekenhuizen van Groningen, Leiden, Amsterdam en Utrecht. In het bloed wordt er onder andere gezocht naar zogenaamde ‘biomarkers’, stofjes die ons meer kunnen vertellen over de ontwikkeling van hartfalen. Ook kunnen biomarkers ons helpen bij het ontwikkelen van specifieke therapieën, afgestemd op de hartziekte. Verder wordt er gekeken naar alle hedendaags bekende risicofactoren, zoals de suikerstofwisseling en vetten in het bloed. Wij hopen dat met dit onderzoek risicofactoren op hart- en vaatziekten bij vrouwen beter herkend worden, en dat er in een vroeg stadium preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Het is een onderdeel van ons cardiovasculair risico management programma.

Bij dit wetenschappelijk onderzoek wordt er in een ochtend op het Vrouwen Dagcentrum van het MUMC bloed geprikt, urineonderzoek gedaan, de hart- en vaatfunctie onderzocht, en de bloeddruk gemeten. U krijgt ongeveer 6 weken later uw uitslag over deze gezondheidscontrole. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Voor wie?

  • Voor de studiegroep: vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben meegemaakt
  •  Voor de controlegroep: vrouwen die geen hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging in de zwangerschap hebben gehad

Wat zouden redenen zijn om niet te kunnen deelnemen?

  • Zwangere vrouwen
  • Korter dan 6 maanden bevallen
  • Langer dan 30 jaar geleden bevallen
  • Korter dan 5 jaar geleden bevallen als u zwangerschapsvergiftiging heeft gehad
  • Langer dan 15 jaar geleden bevallen als u geen zwangerschapsvergiftiging heeft gehad

Wil u weten of u deel kunt nemen aan de Queen of Hearts? Bel gerust. We zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken op 043-387 4145 van 8:00 tot 15:30uur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail naar dagcentrum.verloskunde@mumc.nl                         

Cognitief functioneren na zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging is gerelateerd aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroerte in vergelijking met vrouwen die een ongecompliceerde zwangerschap hebben doorgemaakt. Ook rapporteert een deel van de vrouwen na zwangerschapsvergiftiging psychische en cognitieve problemen, waaronder bijvoorbeeld geheugenstoornissen. Deze problemen kunnen enerzijds te maken hebben met een minder goed functionerend hartvaatstelsel, anderzijds met de traumatische gevolgen van zwangerschapsvergiftiging. Helaas is de exacte oorzaak nog niet bekend en daarom zijn specifieke en gerichte behandelmethodes niet beschikbaar.

Doel

De DECONNECT-studie is een vervolgstudie op de Queen of Hearts. In deze studie kijken we met MRI-scans naar de kleinste bloedvaten in het hart en de hersenen. Ook worden er cognitietesten afgenomen. Op deze manier proberen wij meer inzicht te krijgen in de rol van de kleine bloedvaten en het functioneren van de hersenen na zwangerschapsvergiftiging.

Wilt u meer informatie over deze studie? Bel gerust. We zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken op 043-387 4145 van 8:00 tot 15:30uur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail naar dagcentrum.verloskunde@mumc.nl                         

De rol van het afweersysteem in zwangerschap

Doel van het onderzoek

Middels het OVIDE onderzoek in het MUMC+ willen we het afweersysteem van vrouwen met onverklaarbare herhaalde miskramen onderzoeken en vergelijken met vrouwen die een gezonde zwangerschap hebben gehad. Hierdoor kunnen we beter te weten komen waarom miskramen gebeuren en nog belangrijker; hoe we een volgende miskraam in de toekomst kunnen voorkomen.

 

Naar wie zijn wij op zoek?

Vrouwen tussen de 18 en 36 jaar die 3 maanden of langer geleden bevallen zijn zonder zwangerschapscomplicaties.

 

Wat houdt deelname in?

 

  • Eenmalige bloedafname;
  • Eenmalig verzamelen van menstrueel bloed en urine;
  • Het uitvoeren van een fietstest.

Vergoeding?

Als dank voor uw deelname ontvangt u een VVV-bon ter waarde van 10 Euro.

Interesse?

Neem dan contact op met:

Denise Habets, onderzoeker Gynaecologie en Obstetrie, Maastricht UMC+
E-mail: ovide.verloskunde@mumc.nl

Queen of Hearts

+31 (0)43 387 4145

Universiteitssingel 50, 6229 ER Maastricht

Design by StuCon Advisory